неделя, 14 февруари 2021 г.

Историята на св. Валентин

Денят на св. Валентин се е празнувал още през езически времена, когато според римския обичай Луперкалия, славещ бога на плодородието Таунус (Пан), по време на пищна церемония мъжете изваждали от кутия имената на девойката, грабнала сърцето им. Цялото това "наричане" се практикувало почти до XX в. и то ден преди древния Празник на семейството (15.02). По време на Луперкалия действал голият пич Купидон, известен още като Ерос и Амур. Въпросният бог си правел майтапи с хората, като ги стрелял с любовни стрелички. Уцелел ли, човекът мигом се влюбвал. От тук идва и вярването, че любовта е сляпа.

За самия св. Валентин, обаче, се знае малко, а информацията е откъслечна. Е, като се порови малко човек, открива следното...

Днес на човечеството са известни три истории за свети Валентин. Едната е за Валентин, който се запилял някъде по Южна Африка да проповядва християнството. Той не е оставил след себе си никакъв обичай, така че на нея няма да се спираме подробно...

Най-разпространената история за св. Валентин е следната: В доброто старо време император Клавдий събирал доброволци за армията си, но никой от мъжете не искал да се бие и да умре, оставяйки любимата и семейството си сами и явилите се били малцина. Тогава на Клавдий му хрумнала щурата идея, че ако забрани брака, доброволците ще станат повече... И както може би се досещате, тъкмо това направил. Някъде в древната римска държава живял свещеникът Валентин, който напук на императора венчаел влюбени двойки. Изпълнявайки мисията си, той бил заловен и екзекутиран на 14.02.269 г. за подстрекателство. Самата екзекуция била по-скоро тържество, тъй като хората го изпратили с цветя и сладки. Стотина години по-късно хората все още се сещали за това, на което ги учел Валентин и го провъзгласили за светец и покровител на влюбените.Резултат с изображение за „Saint valentine“Третата история разказва за млад лечител със същото име, живял през I в. пр. Хр. Младежът имал чудодейни способности на изцерител и именно заради тях и заради вярата си бил хвърлен в тъмница. В затвора младият Валентин излекувал сляпата дъщеря на надзирателя. Момичето прогледнало и го целунало. Двамата изживели бурна, но кратка любов, тъй като Валентин бил осъден на смърт. Преди да го хвърлят на лъвовете, той изпратил бележка на любимата си, написана върху парче от дрехата му с формата на сърце и подпис: "Твой Валентин". Тогава е възникнала и традицията да се подаряват картички... 

 

 

Любопитни факти

 • През XVII в. момичетата са варели яйца и са ги слагали под възглавницата си в нощта на 13-ти срещу 14-ти февруари. Те са вярвали, че по този начин ще им се присъни любимия човек.
 • Повечето мъже все още остават кавалери в деня на св. Валентин. 91% от тях отварят вратата на дамите.
 • Над 1 млрд. рози ще бъдат продадени в деня на св. Валентин.
 • Розите символизират мир, война, любов и забрава. Белите рози означават истинска и искрена, а червените - страстна любов, жълтите рози са знак на приятелство, черните - символ на раздяла. Още ненапъпилата роза е поглед към бъдещето, надежда, а по-разцъфналата изразява чувствата на човека в настоящия момент. 
 • Докато розите са цветята на Афродита (богинята на любовта), сладкишите са символ на ласките.
 • Пиленцата от шоколад, които се подаряват на св. Валентин имат по-дълбок подтекст. Поверието, че всяко хвъркато си избира партньор в деня на св. Валентин е продиктувано от английския поет Джефри Чосър през XVI в. Истината е, че само яребицата, косът и дроздът се чифтосват през февруари.
 • 70% от празнуващите изпращат картички, 49% излизат с половинките си, 48% подаряват нещичко, 37% приготвят празнична вечеря, 33% подаряват бонбони, 30% отиват да вечерят в заведение и едва 19% подаряват цветя.
 • Първата истинска запазена картичка за св. Валентин е от дюка на Орлиънс. Затворен в лондонска кула, през 1415 г. той написал любовна поема или "валентинка" на жена си във Франция.
 • Дори по време на 100-годишната война са се продавали картички с панделки от сатен, перли, метални и стъклени орнаменти.
 • Само децата изпращат над 650 млн. картички за св. Валентин на техните учители, приятели и семейства.
 • Фирмата "Hallmark" произвежда 1330 различни вида картички за св. Валентин.
 • Любовната пейка (тези, дето ги рисуват обикновено завързани за Луната) първо била направена за жени с огромни рокли, познати от Средновековието. Днес такива пейки се продават по света, само че модифицирани за влюбени двойки.
 • Според проучване, почти 100% от анкетираните предпочитат да получат за Св. Валентин саморъчно направена картичка наместо закупена.
 • 46 % от жените предпочитат да прекарат празничната нощ в ползотворна почивка вместо да правят секс. 68% от мъжете не са съгласни ;-)
 • СПИН и новият век са превърнали денят на св. Валентин в кръстоска между кичозен празник и веселяшка романтика. Често се случва младите господа да получат слипове с грапава краставица отпред или пък презерватив с брадавица. Дамите пък понякога биват "приятно изненадани" със светещи бикини или пък сутиени с изрисувани длани на чашките...

 

Как празнуват по света

Само САЩ, Канада, Мексико, Франция, Австралия и Великобритания са обявили св. Валентин за национален празник. Това, обаче, не пречи в много други държави да има различни обичаи. Тук сме разгледали една малка част от тях:

Във Великобритания повечето вестници и списания публикуват различни песни, стихове и сонети относно празника

В Уелс правят "дървени любовни лъжици", които се раздават като подаръци на 14-ти февруари. Сърца, ключове и ключалки са най-често срещаните декорации. Подтекстът е повече от ясен: "Отключи сърцето си за мен"

В Шотландия правят фестивал по случай св. Валентин. Младите самотни хора пишат имената си на лист и след това се тегли жребий, който съчетава самотните мъже и жени в двойки. Ето как много млади двойки са станали семейства именно заради този празничен ден. Фестивалът продължава с бурни танци, а понякога - и с размяна на подаръци.

В Италия навремето се празнувал Пролетен фестивал, провеждан на открито предимно от младежи. На фестивала свирела музика, пеели се песни и се четели стихове. В Торино все още има обичай годежите да се провеждат именно на тази дата. Също така ден преди св. Валентин хората си накупуват сладки и бонбони, с които украсяват домовете и най-вече трапезите си.

Германците са по-непретенциозни към този празник... По принцип те си раздават валентинки и подаръци по всяко време на годината... За тях е достатъчно просто да се почувстват влюбени ;-)

Французите, обаче, имат цяла церемония за незадомените, които трябва да се нарисуват (или снимат) и да окачат снимката си на вратата на своите възлюбени. Ако половинката не ги харесва, трябва да изгори портрета до залез слънце. Специални поздравителни картички (cartes d'amities) се разменят по английски тертип.

В Дания предпочитат "невидими" картички, т. е. картички, чиито надписи се появяват само когато се доближат до топлина (Вие можете да си направите такива картички, ако пишете с лимонов сок).

В Австралия по време на златната треска съществувал следният обичай - ако някой открие злато в деня на св. Валентин, трябвало да плати валентинките на всички ергени в мината. Разбира се, след като не плащали те, ергените си поръчвали невероятни картички - коприна, сатен, скъпи аромати, златни букви и какво ли не още...

В Австрия пък на св. Валентин момчетата трябвало да представят момичето, което харесват на близките си... използвайки само букет цветя. Цветята и структурата на букета трябвало да изразяват външните качества и характера на момичето.

В Испания всички съпрузи трябвало да изпратят букет червени рози на съпругите си, независимо на какво разстояние са един от друг в момента.

В САЩ освен сладникави картички, се пращат и с по-пиперлив подтекст от рода на "Много си дебела", "Не те харесвам", "Шефе, мразя те" и прочие...

В някои страни, когато млада жена получи дреха от мъж, това е предложение за брак. Ако тя приеме подаръка, скоро се очаква сватба.

В други страни пък хората си гледали на ябълка. В деня на св. Валентин трябва да си намерете ябълка. Разрежете я почти докрай на шест части и си намислете три-четири имена. След това започнете да въртите ябълка, леко почуквайки с пръст по парченцата и въртейки ябълката. Името, което сте казали миг преди някое парче на ябълката да падне, ще е на човека, за когото ще се ожените/омъжите. Когато падне парче, вижте колко семенца се виждат в момента. Това ще е броят на Вашите деца ...


Съвети за празника

За тези, които все още нямат партньор, можем да препоръчаме няколко неща. Едно от тях е да си потърсят някое гадже за вечерта, пък току-виж излязло нещо... Другият вариант е да празнувате друг хубав, при това чисто български празник - св. Трифон Зарезан. Ха, наздраве и късмет в любовта...

За останалите, препоръчваме предварително да се подготвят в следните направления:

Подарък и цветя

Тези две неща обикновено вървят заедно, но нищо не ви пречи да ги подарите в интервал от няколко часа, за да подсилите изненадата. Стандартното решение за цветя са розите, а какво означават различните цветове и пъпки, би трябвало да сте прочели в "Любопитни факти". Е, нещата с подаръците също не са сложни. Най-добре ще е ден-два преди това да излезете с любимия човек по магазините и да внимавате какво ще си хареса. При всички случаи трябва да съобразите подаръка с Вашите взаимоотношения и неговите/нейните предпочитания. Ето няколко идеи за подаръци.

girls.gif (919 bytes)Какво да подарим на момче? Красива писалка, ключодържател, билети за футболен мач, Ваша съблазнителна снимка в рамка, бутилка шампанско...

boys.gif (928 bytes)Какво да подарим на момиче? Бижу, плюшена играчка, билети за романтичен филм, розов роман, таен дневник...

Бонбони, парфюм и касета с любими изпълнители са подходящи за всеки. Най-близките могат да подарят и бельо на любимия си човек. Каквото и да е, трябва да бъде от сърце!

Любовна картичка (Валентинка)

Както вече казахме, най-добре ще е картичката да е саморъчно изработена. Какви ще са посланията, кой ще е получателя, както и дали ще е анонимна или не, определяте Вие. Тук ще споменем един лесен начин за направа на валентинка: изрежете сърце от лист хартия и го оцветете в червено (може да си вземете направо червена хартия, гланцово или велурено блокче), след това го прегънете на две вертикално и воалла! Имате си картичка. Не забравяйте да я напишете, а ако не сте по гениалните надписи, можете да напишете едно любовно стихче, например.

Празнична вечеря

Без значение дали ще е в заведение или в уютна домашна обстановка, ще трябва да имате добра подготовка. Ако е в заведение, гледайте да е в по-интимна обстановка, да не е много задимено и да няма силна музика... Също така, запазете места предварително, защото напливът на хора е голям по празниците.

Ако пък сте от ентусиастите, решили да подготвят романтична вечеря, можете да разгледате раздела "Първа среща" на Love-o-теката (още не е готов, но когато стане, тук ще сложим линк - Б.а.). Специално за вечерта Ви предлагаме три различни по трудност рецепти:

Сърчица

 • 300 г. вода или натурален плодов сок.
 • 4 опаковки ягодов, малинов или черешов желатин

Всичко се смесва и се загрява на максимална мощност в микровълнова фурна от 3 до 5 мин. докато заври. Докато сместа е течна, я излейте в чиста тава и я поставете в хладилника, докато се втвърди. След това я нарежете с формичка на сърчица и по желание декорирайте. 

Целувки

 • 3 яйца
 • 250 г пудра захар
 • 250 г фино брашно
 • счукан карамфил
 • канела
 • настъргана лимонова кора
 • 1 лъжица ром (или ромова есенция)
 • орехови ядки

Разбийте яйцата със захарта и към тях (биейки непрекъснато) прибавете лъжица по лъжица брашното, карамфилът, канелата, лимоновата кора и ромът. От получената смес с влажни ръце откъснете малки парченца и направете топчета, като в средата на всяко от тях сложете с леко притискане по една орехова ядка. Наредете целувките в намазана с мазнина тавичка и изпечете, докато придобият светъл цвят.

Сладкиш за св. Валентин

 • кръгъл сладкиш
 • квадратен сладкиш
 • крем или глазура
 • шоколадови или захарни пръчици (може и кокосово брашно)

Тук няма да се вписваме в подробности. Вместо да купувате скъп сладкиш с формата на сърце, можете да си купите по-евтини кръгъл и квадратен или да си направите такива. След това срежете кръглия сладкиш на две и долепете до две съседни страни на квадратния (диаметърът на кръглия сладкиш трябва да е колкото страната на квадратния). За уеднаквяване декорирайте с крем, глазура и пръчици.

Не забравяйте да осигурите романтична обстановка (напр. свещи и приятна, нежна музика). Изпипайте всяка подробност и вероятно ще останете добре възнаградени за труда си.  Весело изкарване на празника!

 

източник: drlove.hit.bg

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар